Senaste inläggen

Av Andrea - 23 november 2010 18:31

Nu har jag börjat sy lite igen, det stannade av en stund för att jag inte hade något tyg till klänningen eller ork att fortsätta på det jag påbörjat. 


Men nu har jag bådadera, det enda som egentligen saknas är tid, men det kommer jag lyckas hitta nu när jag är sådär sugen på att jobba. 


Jag har i alla fall fortsatt på mina pocket hoops, eller paniers, eller vad sjuttsiken man nu säger egentligen. Ett par såna här:


  


Jag hade påbörjat den ena "påsen" och nästan sytt färdigt den när jag testade med kjol över och inte var nöjd med formen. Jag sprättade upp det jag sytt och sen tappade jag lusten att göra något mer. 


Det jag har gjort idag är att jag har nålat ihop den igen, testat med kjol igen och insett att jag faktiskt tyckte att formen var ganska najs. Så då sydde jag ihop den igen som den var tänkt från början. 


Sen började jag på maken, den andra påsen. Mönstret jag använder ser ut såhär:


  


Här har jag klippt ut alla (två) delar och dessutom lagt till det jag behöver för att konstruera påsen. 



    


Det är alltså utklippta delar, bening och bomullsband. Bilden under är på den påsen jag redan sytt (ut-och-in), fastnålad på min korsett som sitter på provdockan. 


Ja, tillvägagångssättet är ganska enkelt, jag syr fast band längs med de streckade linjerna, de ska bli kanaler till plasten. Sen syr jag ihop de båda delarna enligt bokstäverna. När jag sytt ihop allt stoppar jag i benen, dom är olika långa (58, 53 och 48 cm långa), med den längsta nederst och kortaste överst. Sedan lägger man veck överst och gör slitsen som skall vara med längst överst, syr fast ett annat bomullsband i båda, så man kan knyta ihop grejen i midjan.


Det färdiga resultatet ska jag visa en annan dag, när jag har tid att fota.


Tyget har som sagt kommit, här är en bild på när jag draperat det runt Gaga (min provdocka), och efter det en bild på mönstret jag utgått ifrån till min klänning.


  


  


Hm, det här kändes som ett ganska flummigt inlägg. Antar att jag är trött.

Dagens hantverkar/pepping-musik har i alla fall varit Crystal Castles för den som undrar. Kanske inte det optimala för 1700-tal, men jag sörjer att jag missade dom i lördags (jag såg i alla fall LADY GAGA).  

Av Andrea - 18 november 2010 19:20

Såhär i väntan på advent...nä nu blev det fel. I väntan på den rätte...
*Host och harkel*


Så här i väntan på att mitt tyg ska komma så har jag lyckats hitta lite intressanta småpryttlar till dräkten. Dels ett par ullstrumpor och lite pärlarmband.


Ullstrumporna är helt vanliga over-knee strumpor från Lindex. Eller, helt vanliga är dom inte då jag har varit där inne ungefär en gång i veckan och kikat efter ett par sådana och först nu har jag lyckats hitta ett par. Dom fungerar ganska perfekt till dräkten, eller i alla fall som ett substitut tills jag beställer några riktigt fina silkesstrumpor från USA eller något.
En bild;


  


Pärlarmbanden är (såklart) fejk och kostade 25 kronor på H&M . Inget speciellt med dom, man kan ha ett par på varje arm. Ni vet symmetri.
Här är alla på ena armen.  


  


Slutligen mitt nästa 1700-talsprojekt:

Här är en bild på en cool snubbe; A.Moltke och på hans första fru. Ni kan ju söka på vad han var för typ. Ganska häftig med. Tänk vad coolt det hade varit om man hade varit släkt med honom.........................................



  



  



Nästa projekt blir då alltså att sy en rekonstruktion på båda dräkterna på bilderna, dels den underbart snygga mansdräkten till en vän och sammetsklänningen till mig. Det ska bli kul att fundera ut hur den vart konstruerad. 


Dessa två snubbarna levde i vilket fall runt 1760, det är ungefär då dessa porträtt är målade. 

Ett projekt som kommer bli himla kul tror jag! Eller, jag menar förstås vet jag. 


Kram och puss

Av Andrea - 12 november 2010 20:46

Jag tänkte bara säga att jag har köpt tyg nu, 7 meter av tyget 1780, krapprött på ofärgad botten!


Såhär ser det ut:


  


Dyrt var det, men värt! Lite fakta om företaget, Barbro Sandell Design;

 Kattuntryckaren Tobias Lang 1730-1836 föddes i Ungern 1760 och kom till Gotland under sin gesällvandring som kattuntryckare. Han var 1784 på väg till Schleswig-Holstein via Stockholm till S:t Petersburg. Enligt traditionen led han dock skeppsbrott utanför Gotland och kom därefter att bli gotlänning under återstoden av sitt liv. 

Lang hade unika kunskaper i de nya moderna tryckmetoderna och lät redan 1785 bygga en tryckverkstad i Visby.

Tusenkonstnären Tobias Lang dokumenterade sin verksamhet i form av recept, ritningar mm och hela hans omfattande arkiv finns bevarat hos Landsarkivet i Visby.

I Länsmuseet Gotlands Fornsal finns ett stort antal tryckstockar och mönsterblad, till glädje och inspiration för eftervärlden.

Av Andrea - 30 oktober 2010 00:30

Sådär i slutet av projektveckan är jag väldigt nöjd med mitt arbete. Jag har gjort det jag planerat och sen även lite till. 


Jag är alltså färdig med min toile och illvägagångssättet såg ut såhär;

Först började jag med att göra en skiss på ett papper med mina mått och utklippt ser mönsterbitarna ut såhär:


  


Efter det så förde jag över mönsterbitarna till en bit lakansväv, två av varje förstås, och klippte ut med god sömsmån. Sen gjorde jag vad var man och kvinna skulle gjort; jag tog en kaffepaus. 


  


Efter koffeinet kommit ut ordentligt i systemet så sydde jag ihop bitarna och sen snörde Liz på mig min korsett och vi satte på mig provdelen. Antingen hade jag sytt lite slarvigt, eller räknat fel för den blev lite förstor, men det ordnade Liz genom att nåla in där det behövdes. När jag blivit färdignålad tog jag av mig toilen, sydde om den och testade igen. Liz nålade det som behövdes och så fortsatte vi tills den satt perfekt.


  


  


Då klippte jag ut alla dela längs med sömmarna och så vips hade jag ett mönster!

Såhär ser de utklippta delarna ut:


  


Sen mitt färdiga mönster på mönsterpapper, och sen en jämförelse där jag lagt mina tygbitar på originalpappersmönstret, dvs jag ritade själv.


  


  




Jag har även börjat med ett par pocket hoops som ska vara under kjolarna för att den ska få vidd. Först gjorde jag en miniatyrmodell för att se om mina konstruktionstankar stämde. En hoop består i princip bara av två rektangulära stycken och en halvoval som man sen syr ihop. 

Meningen är att de ska se ut såhär;


  


Jag tror jag har fattat hur man ska göra, så jag var och köpte bening hos Rosmarie i stan. Hon hade inte riktigt det jag behövde, en 5 mm bred grej som inte är så fruktansvärt böjlig, men hon hade en som var ganska tunn och 1 cm bred. Jag gjorde helt enkelt så att jag köpte den breda och vek den på mitten och sydde ihop. Enkelt och gick relativt fort. 


  

Inte världens bästa bild, men så går det när man inte orkar. Bakgrunden är det tyget jag nu bestämt mig för att ha som yttertyg i min korsett. Det var mamma som kom med det en dag och jag blev ju såklart jätteglad. Helt okej liksom. Det ska ju ändå inte synas, men även om det gör det så kommer ingen spotta på mig (hoppas jag). :P


Jaja, nu orkar jag inte mer, och säkerligen inte ni heller. För att ni var så duktiga och orkade läsa så här långt ner så får ni en present i form av en länk till "Kyoto Costume Institute Digital Archive", deras bildarkiv på internet. NAJS! 


http://www.kci.or.jp/archives/digital_archives/index_e.html





Åh, förresten, ledsen för att det blev ett sådär halvtorrt inlägg. Ni vet fattigt på skämt. Orkade inte riktigt anstränga mig idag. Hehe



Av Andrea - 17 oktober 2010 12:48

Igår var jag hos Liz igen för lite handledning när det gäller mönsterkonstruktionen till min skräpklänning/toile som jag ska göra under projektveckan. 


Jag ska alltså göra en klänning först i lakansväv, för att se hur mönstret blir och ändra där det inte passar och liknande. Igår började jag då med att förstora upp mönstret i min Patterns of Fashion. Klänningen jag utgår ifrån är denna:


   


Jag skall sy den så att jag kan välja att ha den uppsatt som en polonaise, men även så att jag kan använda den som en vanlig anglaise. 

Jag har ingen bild på mönstret som det ser ut i boken, så det får jag ta i ett senare inlägg. 

Det första man gör är att ta sina mått med korsetten på. Detta hjälpte Liz mig med så det skulle gå smidigare. Sedan satte jag mig ner med mönsterpapper och började skissa. Jag utgår från en rektangel vars bas och höjd är de största måtten på respektive mönsterdel. I fallet nedan är det livlängden och bystvidden(/4). Delat på fyra är det för att framstycket är en fjärdedel av den färdiga klänningens bystvidd. Sedan är det bara att rita ut streck för där de andra måtten är, som midjevidden, mitt på axeln och så vidare.


På en 1700-talsklänning sitter inte axelsömmen på samma ställe som våra morderna kläder, utan den sitter en ner på ryggen, som ni ser om ni kollar på klänningsskissen ovan. 

När jag gjort alla streck så är det dags att börja höfta fram en bild av den färdiga mönsterdelen, baserat på mina mått och på hur delen ser ut i mönsterskissen. Ärmhål baserade jag på ett basmönster jag har sedan innan, det är alltså basärmhål som jag vet funkar på mig. 

Skissen här under är _inte_ det färdiga mönstret, det inte _inte_ skalenligt på något sätt, utan bara en principskiss så ni förstår vad jag menar.

  


Jag gjorde likadant på de andra mönsterdelarna i livet, gjorde en rektangel utifrån mina mått och sedan ritade jag ut mönsterdelarna i rektanglarna. 

Nästa gång ska jag klippa ut mina mönsterbitar och föra över dom på mitt skräptyg, i det här fallet ett gammalt trasigt lakan, och börja sy ihop det. Lätt som en plätt.
Sedan kommer det viktiga, jag ska prova ut mönstret och se om det blev bra.


Det bästa med att göra en toile är, förutom att alla missar man gör begås i ett skräptyg och inte det riktiga, att man sedan när toilen är färdig har ett komplett och fungerande mönster! :D 


Jaja, jag ska försöka komma tillbaka till Liz så snart som möjligt, jag mitt nöt lämnade grejerna hos henne inatt istället för att ta med dom hem. :P


Det här inlägget får avslutas med en länk till en underbar, norsk 1700-talsblogg och ett par bilder på fina, bevarade klänningar. 


http://destinee-depaul.blogspot.com/


 



  

Av Andrea - 12 oktober 2010 11:18

Så, Hej!


Jag har tänkt skriva det här inlägget ganska länge, så nu tog jag mig i kragen och satte igång med det. 

Det är så att jag har gjort färdigt underkjolen sen länge, särken likaså och även korsetten är i princip färdig. Den blev väldigt bra, det ända är att jag har något för små bröst, men det går att ordna ganska lätt med så kallade lösbröst. Särken ska jag nog ta in lite i halsringningen, visst att den ska vara urringad, men kanske inte _så_ urringad. Annars blev den bra....tror jag. :P 


Här kommer en bildserie med de delar av dräkten jag har än så länge, fast fichun fick inte vara med, jag har inte fållat färigt den än, tänkte att det gör jag någon dag när regnet öser ner utanför. Det är även en liten tutorial på hur du sätter på dig din 1700-talskjol efter den första bilden. Varsågoda!


 





  








Solfjädern på sista bilden är en sak jag hittade second hand för 10 kronor. Den liknar de solfjädrar som var vanliga under sena 1700-talet. Här nedan ett exempel på en 1700-talsfjäder.



   


Nu ska jag packa ihop mina grejer och ta med till skolan för en liten redovisning, aka "Soffan", där vi ska berätta lite om hur långt vi har kommit med projektet, handledarna får ställa frågor och som publik har vi resten av klassen och även tvåorna på estet. Det ska förhoppningsvis gå ganska bra!

Av Andrea - 13 september 2010 19:38

När jag var i Karlskrona fick jag se hur kjolarna var konstruerade, det är en väldigt fiffig konstruktion där ens midjemått inte spelar någon större roll.


Igår när jag kom hem från Karlskrona var jag så uppspelt och peppad att jag direkt tog fram första bästa tyg för att testa göra min egen kjol. Det blev ett gammalt, halvgenomskinligt tyg som jag fått av mormor som fick sätta livet till. 
Jag klippte ut två stycken, 1,5 m breda, sen mätte jag hur långt det var från mitt ena höftben, bakom ryggen till nästa höftben (50 cm). Nu började jag vecka ihop de två tygstyckena så att de blev båda 50 cm breda. Nästa steg är att sy ihop dem i sidosömmarna upp till 20 cm ner från kanten så att det blir slitsar i båda sidorna. Efter det skall jag ta två band, ca 120 cm långa, som jag syr fast i överkanten på det veckade tyget. Ett på framstycket, ett på bakstycket. Fållar och sånt finns redan på tyget fiffigt nog, så det slipper jag.  


När jag är färdig med kjolen ska jag komma på något bra sätt att visa konstruktionen för er (undrar förresten om det är någon som läser min blogg).

Här är en bild på de två styckena och det jag veckan än så länge:


  


Avslutningsvis; jag glömde bort i förra inlägget att berätta vad en ficklomma är.

Det är en lös ficka/påse som man knyter runt midjan under kjolarna, till att lägga saker i. Hittar ingen bild just nu, men återkommer och ändrar i inlägget när jag hittat en. 

Av Andrea - 13 september 2010 18:39

Igår var jag som sagt i Karlskrona och j*vlar vilken inspiration det gav mig!
Jag var hos Åsa, som var väldigt trevlig och snäll, och hon berättade en del för mig, visade böcker, berättade hur hon gjort med sin dräkt, gav mig namn på olika dräktdetaljer och berättade om några av sina teorier.

Några böcker och länkar hon tipsade om:
Costume Close-Up
Clothing Construciton & Pattern
1750-1790
Linda Baumgarten

Costume in Detail:
Women's Dress 1730-1930 

Nancy Bradfield

http://www.sandelldesign.se/
En dam på Gotland som gör tygreplikor.


http://www.smoke-fire.com/

Amerikanskt företag som säljer 1700-tals grejer.


Jag har sammanställt en lista på vad jag kommer behöva ordna/göra och här är den:

- Särk
- ev. Stomacher

- Underkjol

- Panier

- Petticoat (Kjol)

- Robe

- Skor

- Finchy/Fichu
- Strumpor

- Ficklomma

- Hatt


Särken har jag mönstret färdigt på, eller snarare en principskiss, men det ska inte bli så svårt eftersom jag gjort i princip samma sak ganska många gånger innan. 


Stomacher är ett trekantigt, ofta rikt broderat,  stycke som man använder såhär: 


  


Jag har fått veta hur man gör en enkel 1700-talshatt genom att använda  bordstabletter och jag har fått veta vad en fichu är. 
Fichu är som en tunn sjal du har för att dölja urringningen, det är det som syns runt halsen på bilden med stomachern.  

Min fichu ska jag göra utav ett tunnt tyg jag fått av min mormor, ett tyg som kommer från min mormors mors bröllopsbutik. Här är en bild på tyget som skall fållas innan det används. 


  


Åsa berättade även att med ca: 110 cm tygbredd kommer det gå åt 8 meter tyg till en robe med matchande petticoat, vilket är mycket mindre än jag beräknat. 
Hon visade hur kjolarna var konstruerade på 1700-talet, både underkjolarna och de som syntes ut och gav mig belägg för det (belägg finns i bl.a Costume Close-Up). Hon berättade vad som var typiskt svenskt; att ha en stor rosett mitt fram på dräkten och någon form av påsytt band på högerärmen.
Hon rekommenderade mig att köpa spets och även strumpor från USA, det finns finare spetsar därifrån som liknar mer de som var vanliga på 1700-talet. Det som gällde på den tiden var väldigt tunna spetsar, skira spetsar som är byggda på en tyllbotten eller vad man nu ska kalla det.


Jag fick testa hennes "fin-dräkt" som var gjord i en ljusblå sidenbrokad som jag blev väldigt förtjust i. Jag tror dock att jag kommer göra min i bomull, jag har även snävat till min tidsperiod till 1760-1780, det är då det jag gillar främst förekommer. 


Om en liten stund kommer det ett till inlägg om kjolen jag syr! 

Ovido - Quiz & Flashcards