Senaste inläggen

Av Andrea - 7 september 2010 19:17

Hade projektlektion idag, fick lite papper på vad jag ska göra och så. Jag ska bland annat göra en tidsplan på mitt arbete och se om jag kan lyckas följa den. Jag ska även göra en projektplan med bakgrund, mål och lite andra tankar. 


Innan idag bestämde jag möte med Inga Ryberg på Karlshamns Museum, hon ska ta med mig till deras vind för att kolla lite på bevarade särkar, folkdräktssärkar. Det är alltså sådant som inte visas för allmänheten som jag ska få tillgång till. Himla kul! 
Jag ska träffa henne på torsdag klockan ett.


På söndag ska jag åka till Karlskrona för att träffa Åsa Berghuvud, som är med i Carlscrona Rediviva. Vi ska diskutera mitt projekt, hon ska ge mig lite tips och jag ska få kolla på lite mönster och någon av hennes dräkter. Det ska också bli ruskigt kul. Vet inte hur jag ska finansiera allt det här, jag får komma på något.


Det känns som om det här arbetet kommer bli riktigt riktigt bra. Är så himla sugen på att bara sitta och sy hela tiden, liksom jösses, hur kommer det sig?  


PEPP! :D

Av Andrea - 5 september 2010 20:54

Tjolahopp i lingonskogen!


Nu har jag haft första projektlektionen, hände inget mer än att jag skrev min projektidé och fick en loggbok. Loggboken ska jag ha när jag har något att skriva om som inte riktigt passar att skrivas på en blogg. Projektskissen/idén så skrev jag ner vad jag ska göra, samt mina frågeställningar.


Mina frågeställningar blev tillslut dessa två:
- Kan man sy en 1700-talsdräkt med moderna medel?
- Hur såg kulturen i Sverige ut under senare delen av 1700-talet?


Det är dessa två frågor jag ska arbeta med fram till vecka 7 då vi har redovisningar och allt ska vara färdigt. Det kommer att bli roligt att arbeta med båda frågorna, det ska bli intressant att lära mig mer om kulturen i Sverige under den tiden min dräkt kommer ifrån så att man kan föra sig bättre i den.


Jag har tagit kontakt med Rolf Johansson i Carlscrona Rediviva som har gett mig lite namn och nummer till några som kan hjälpa mig med min dräkt. 
Carlscrona Rediviva är en 1700-talsförening som riktiat in sig på främst 1780-talet, den Gustavianska eran här i Sverige. De har lite olika träffar, ex kurser i brodyr, perukmakeri och matlagning samtidigt som de har träffar när de klär upp sig och låter allmänheten titta på vad de håller på med. 


Min korsett är nästan färdig, det jag har kvar nu är att klippa av de utstickande benen och kanta den med ett linneband. 


De två kanalerna jämte snörhålen är benade med stål för extra stadga, stålet är fjäderstål som egentligen är rensband till avlopp.
När man knipsar av bandet till rätt längd blir änden supervass och det kommer äta igenom tyget om man inte trubbar till det lite, vilket jag valt att göra med formplast. Plasten värmde jag i kokande vatten tills det blivit genomskinligt och sedan formade jag det runt ändarna på stålbanden.


Här är en bild på förpackningen och på ett färdigt ben. 


Jag kantade tillslut alla snörhål och blev färdig till att prova korsetten:


    

Här med en renässanskjol för att se hur midjan blev. Jag kommer att ta en bättre bild med nederkanten med när jag har på mig en kjol under så jag slipper stå i strumpbyxor som jag gjorde här. 


Jag är väldigt nöjd, det jag har kvar är att klura ut någon form av axelband och att då klippa av strapsen. Det sista jag ska göra, om jag vill, är att lägga på de där två tygstyckena jag skrivit om innan. Ett lager linne till på insidan och en fin brokad på utsidan. 


För att slippa sy fler snörhål kommer jag nog fuska lite och ha kvar det som det är från det sista benet innan snörningen, så att de nya tygerna slutar där.


Jösses, jag är helt slut. Var uppe till klockan fem igår, spenderade mesta delen av dagen hos Liz både idag och igår. En väldigt bra hjälpreda den dära tjejen.


Nu ska jag börja fundera på hur jag ska göra min särk, för det blir som sagt nästa projekt.  

Av Andrea - 18 augusti 2010 21:05

Idag har jag sytt ytterligare på min korsett, nu är det inte mycket kvar innan man kan prova den.


Det som ska göras nu är att sätta in de sista fyra benen som ska vara i stål, det är de som sitter på varsin sida om snörningen, och sy alla snörhål. 
Att sy snörhål är inte riktigt min favoritsysselsättning, men det kommer inte bli så många i den här dräkten. Annat är det än när jag sydde min senaste medeltidsklänning, det var ca: 80 knapphål som skulle sys för hand.


Som jag sagt innan, om jag blir nöjd med passformen på den här så kommer jag inte göra en till, utan lägga till foder på in och utsidan. Detta för att det är ganska jobbigt att sy en korsett.


Nästa steg efter korsetten blir att sy en särk. Särken är det plagg man har underst, som en underklänning. Den är även under korsetten.
Särkar har sett ut ungefär detsamma sedan medeltiden, med bara små förändringar. Den enklaste särken ser ut ungefär såhär:


  


En snabbskiss i Paint. Ungefär såhär har särkarna sett ut i urminnes tider. 

Min särk kommer att ha något vidare urringning och längst ut på ärmarna ska det sitta en spets. Eftersom jag inte kan knyppla så kommer jag inte knyppla spetsen själv, antingen köper jag en spets som någon annan gjort eller så köper jag en fin maskinknypplad spets. Men mer om det senare, när det blir dags för det. 


Imorgon börjar skolan igen. Jösses, tänker jag, vad sommaren gått fort. 
Jaja, vi hörs! 

Av Andrea - 23 juni 2010 22:16

Jag har funderat rätt mycket på hur jag ska utforma arbetet...


Just nu går tankarna åt hållet att jag kommer göra arbetet som en studie i skillnaderna mellan just England och Frankrike, som jag har fått för mig är de dominerande länderna under den här tiden.

Klänningen kommer då bli en engelsk lantadlig bomullsklänning och så kommer jag göra en litet arbete om madame/marquise de Pompadour för det franska, sen som en sammanbindning kommer jag göra en jämförelse mellan modet och adeln i de olika länderna Frankrike och England (och ev. som en liten extragrej så blir det kanske en del om hur det var i Sverige på den tiden).


Stilen på klänningen är också något jag funderat över. Under en tid nu så har jag funderat på en Robe Anglaise i tryckt bomull, dvs en klänning utan släp/mantel. Den ska heller inte vara så bred i formen (det blev populärt under Marie Antoinettes tid som drottning av Frankrike), utan mer lagom oval.   


Exempel på vad jag menar med för bred:

http://www.1st-art-gallery.com/thumbnail/186361/1/Marie-Antoinette-1755-93-Queen-Of-France,-1779.jpg



Jag har även haft ett tyg på span ett bra tag nu så jag tänkte presentera det här på bloggen.   

Det kommer från www.duran.textiles.com och heter Sippa i färgen Röd. Det kostar 325 kr/meter och är en kattun, eller tryckt bomull. Jag har sett en bild på en klänning i det här tyget och den motsvarar nästan exakt så som jag tänkt mig min klänning, utom i formen. 

Här är en bild på baksidan av klänningen jag nämnde. Titta på hur kjolen är ditsydd i ryggen och på knapparna, det är en underbar linje.


  




Ja, det var allt för den här gången, nu ska jag sätta mig och fylla i lite papper om det här projektarbetet. Jag hoppas att jag kommer hinna mycket nu i sommar, så det inte blir så mycket när skolan väl börjat.

Av Andrea - 6 juni 2010 21:45

Jag har inte uppdaterat på länge nu - det är för att jag har haft så mycket annat att göra än att sy och sitta vid datorn. 


Uppdateringen lyder: 

Jag har inte hunnit så mycket längre än att rita ut var på korsetten benen kommer att hamna och sedan sy några kanaler som jag sedan fört in ben i. Jag använde som vanligt blixtlås-pressarfoten när jag gjorde kanalerna. 


Vid snörhålen kommer det att behövas en extra stadig kant, och för att åstadkomma det kommer jag att få en bit stålband av Liz att sätta i istället för mina plastskenor. Det är ju den ytan som utsätts för mest tryck och slitage. 


En sak som jag inte räknat med... 

Jag har på sista tiden gått ner mycket i vikt vilket har lett till att mitt midjemått reducerats med 3-4 cm. Då är jag nästan nere i det måttet som korsetten kommer ha. 


En vanlig korsett från sent 1700-tal har i genomsnitt midjemått 59 cm* och i dagsläget har jag 54 cm - min korsett kommer att ha måttet 52 cm. 


Nu när det snart är sommarlov kommer jag att sy färdigt korsetten. Det värsta är att man inte kan prova den förrän den är helt klar, alla snörhålen kantade och sånt. 


Om den blir bra kommer jag nog inte att göra en till, istället klär jag den i en fin sidenbrokad på utsidan och ytterligare ett lager linne på insidan. 



Tack för idag,

Andrea



*Källa: "Underkläder - en kulturhistoria" av Britta Hammar, Pernilla Rasmussen

Av Andrea - 9 februari 2010 21:32

Idag har jag då sytt lite till. Eftersom jag gör allt hos Liz (så att jag kan få sömnadstips av henne närhelst jag önskar) så hinner jag bara lite åt gången.


Jag började med att vändsy bakstyckena med varandra, alltså lagrena med varandra där snörhålen skall vara. Detta för att jag har extra sömsmån där för att jag ska få stadga i snörhålen. Sedan sydde jag en stickning allra längst ut vid snörhålen för att den ska hålla ihop och för att jag ska se hur det blir.    


Sedan sicksackade jag korsettens nederkant för att jag skulle kunna stoppa "benen"  när jag ska sy in dem. Sedan knipsade jag av ändarna på strapsen, som jag ska använda som bening, för att de måste ju vara helt platta. 


     


Det sista jag hann med idag var att sy in ett ben i varje sidsöm, eller snarare en på varje sida av sidsömmen. 

Då la jag in strapsen mot sidsömmen och sen använde jag en blixtlås-pressarfot för att jag skulle komma så nära som möjligt när jag sydde en kanal åt beningen. 




  


Nu så får vi se när nästa gång blir. 

Då ska jag sy kanaler till resten av benen. :)

Av Andrea - 22 januari 2010 22:26

Nu har jag kommit en bit till på min korsett, fast bara en liten, liten bit till.

Jag hade inte så lång tid på mig så jag hann bara sicksacka kanterna och ta bilder. :)


Och här är bilderna, först på korsettmönstret:

   



och sen en bild på det utklippta, sicksackade mönstret.

  


Det är utlagt som jag ska sy ihop det, fast lager två ligger i en hög under. 


Vi får se när jag kan fortsätta nästa gång. :) 

Av Andrea - 10 januari 2010 21:52

Idag har jag börjat sy en korsett till min dräkt.


För att kunna börja sy en dräkt måste jag ha de färdiga måtten på mig själv, dvs de mått jag har efter att ha satt på mig en korsett. Det betyder att jag måste sy en korsett för att kunna börja med något annat.


Till min hjälp har jag min goda vän Liz, som är väl bevandrad inom sömnad och även modern korsettsömnad. Till råga på allt har hon just sytt sig själv en 1500/1600-tals korsett så nu kan hon lite mer om sådana korsetter.


Jag syr först en halvbenad* "skräpkorsett", i linnetyg som jag hittat i en garderob här hemma. Den syr jag för att testa hur mönstret jag arbetar med blir i verkligheten.


Mönstret jag använder kommer från http://www.marquise.de/en/1700/index.shtml och ser ut såhär:

   



Jag skrev upp mina mått och sen skrev jag upp vilka mått jag ville ha efter att jag satt på mig korsetten. Jag valde att reducera bystvidden med 2 cm och midjevidden med 5 cm.


Sedan mätte jag hur högt upp/långt ner jag ville att korsetten skulle gå på både bakdelen och framdelen. Efter det ritade jag upp två fyrkanter på ett mönsterpapper och med hjälp av Liz som är grym på mönsterkonstruktion så lyckades vi sakta men säkert få fram ett korsettmönster.


Vi använde alltså bara mönstret jag hittade på marquise till att titta på, resten togs fram med hjälp av de mått som jag skrivit upp. Tillslut hade vi ett färdigt mönster efter några timmar som jag lade ut på fyra lager linnetyg och ritade av.


Eftersom jag ska göra en kantad korsett behöver man bara sömsmån där man syr ihop korsettdelarna med varandra, dvs i sidan. Resten kommer kantas av ett linneband, vet inte vilket än men det är ändå inte akut.


När jag ritat ut mönstret på tyget så klippte jag ut det, det gick lite segt med fyra lager linne, men det gick.


Och det är så långt jag hann idag innan jag var tvungen att gå hem.


Nästa gång kommer jag att börja sy...läskigt! :D


Ovido - Quiz & Flashcards